Samhällsvetenskaps­programmet (SA)

Samhällsvetenskapsprogrammet vänder sig till dig som är intresserad av hur människan och samhället utvecklas och fungerar, både lokalt och globalt. Här tar vi upp frågor som rör demokrati, kommunikation, etik, genus och miljö.
Utbildningen ger dig både bredd och goda förberedelser inför vidare studier på universitet och högskola.

Utbildningen är utformad så att alla ämnen kompletterar och samverkar med varandra. Vi jobbar över ämnesgränserna för att ge dig bredd och nya sätt att tänka. Samhällsvetenskapsprogrammet ger dig möjlighet att fördjupa dig inom dina intresseområden genom våra programfördjupningskurser och de individuella valen.

Vi erbjuder två inriktningar:

Beteendeventenskap
Är du intresserad av människans beteende? Här får du läsa om hur människan fungerar som individ samt i ett socialt sammanhang. Med kurser som psykologi, sociologi, kommunikation och ledarskap och organisation lär du dig förstå människan och varför människor beter sig på olika sätt i olika situationer.

Samhällsvetenskap
Du får förutom viktiga kunskaper och förståelse om samhälle, kultur och omvärld också färdigheter i språk, modern teknik och utvecklar ditt sätt att tänka och uttrycka åsikter. Samhällsvetenskapsprogrammet öppnar de flesta dörrar för dig och ger dig viktiga verktyg för högskole- och universitetsstudier samtidigt som det ger dig en bred allmänbildning.

Efter avslutat program
Hos oss får du en bred utbildning inom framför allt samhällsvetenskapliga och humanistiska ämnen. Utbildningen, som är högskoleförberedande, ger dig goda förutsättningar för såväl fortsatta studier som arbete direkt efter studenten. Exempel på yrken som du kan studera till efter samhällsprogrammet är socionom, designer, journalist, psykolog, polis, statsvetare, lärare, förskollärare, advokat, IT-chef, brandman och fotograf för att nämna några.

Jens Lindell

0651-184 00 (växel)