Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

Nu studieförberedande!

Vill du arbeta med mat och upplevelser? Hos oss får du både en yrkesexamen och grundläggande studieförberedande behörighet. Från och med ht 2018 erbjuder vi en ny internationell profil.

Vill du bli kock, hovmästare eller servitör? I arbetet med vår egen restaurang Pärlan får du mycket praktisk träning. Vi serverar lunch till våra gäster flera gånger i veckan och arbetar med temakvällar och olika evenemang.

Inriktning - Kök och servering

Första året hos oss är ett basår. Vi lär dig grunder- na i matlagning och servering. Vi tränar praktiskt och jobbar med gäster i vår egen restaurang Pärlan

Under andra året gör du praktik på restauranger och i storkök, och under tredje året fokuserar vi på internationella projekt. Vi är internationellt profilerade och åker under de tre åren på flera studieresor, mässor samt studiebesök.

Vi har en tydlig miljöprofil på programmet och är numera KRAV-certifierad.

Alla lektioner är lärarledda och vi tar in gästlärare och har föreläsningar av olika kända profile inom yrket. Bland annat har Leif Mannerström, Tommy Myllymäki, Carina Brydling och Eric Måneld haft temadagar hos oss.

Hösten 2017 samarbetade vi med tv-produktionen Wild Kids. 15-20 veckors praktik ingår i utbildningen. Den kan göras i Sverige eller utomlands.

Efter avslutat program
Att arbeta med mat och turism är roligt, modernt och internationellt! Du kan arbeta på restauranger både i Sverige och utomlands, i personal- och skolrestauranger, på sjukhem och servicehem, i snabbmatsrestauranger och matbutiker eller utbilda dig vidare på högskola.

Inte sällan har våra elever blivit framgångsrika både lokalt och i övriga Sverige. Vår föredetta elev Filip Fastén blev Årets kock 2014, både lokalt och i övriga Sverige.

Obs! Detta program går ej att söka inför läsåret 2020 / 2021.

Lotta Lindqvist

lotta.lindqvist@ljusdal.se