Fredag 24 November 2017
Till Startsida

MOVE Europaprojekt

Estetik och media och det tidigare medieprogrammet har sedan 2009 deltagit i ett europeiskt utbyte.
Mellan 2009 och 2011 hette projektet XENOS och hade som syfte att uppmärksamma och främja unga europamedborgares rätt till demokrati, medbestämmande och tolerans.
2012 bytte projektet namn till MOVE och har som syfte att öka ungdomars och skolors medvetenhet om de nyckelkompetenser som EU ställt upp som viktiga för att främja rörligheten inom unionen i fråga om utbildning och arbete.

Ett tiotal EU-länder deltar i utbytet, förutom Sverige även Tyskland, Italien, Grekland, Portugal, Österrike, Nederländerna, Polen, Ungern, Tjeckien och Rumänien. Under en vecka varje sommar samlas ungdomar och elever i Lauchhammer, cirka 13 mil söder om Berlin. Under veckan ges möjlighet till möten mellan olika kulturer.

Seminarier och workshops behandlar det aktuella temat för det året. En stor del av tiden är också verksamhet som syftar till att ungdomarna ska lära känna jämnåriga från övriga länder. Under månaderna före sommarträffen arbetar eleverna med ett tävlingsbidrag (film, liveframträdande etc.) kring årets tema.

Under de senaste två åren har även lärarseminarier hållit i några av de deltagande länderna, sammanlagt vid fem tillfällen.

Tävlingen har gett Slottegymnasiets medieutbildning såväl första- andra-som tredjeplacering. Övriga år en femte- eller sjätteplats. Finansieringen sker till största delen genom delstaten Brandenburgs EU-kontor för sociala-, familje- och utbildningsfrågor och från privata finansiärer i Tyskland.

Kontakt: Ulf Hagberg
ulf.hagberg@ljusdal.se

Publicerad: 2014-11-20 13.09

Slottegymnasiet, Verkstadsskolevägen 34, 827 34 Ljusdal  |  Tfn: 0651-184 00, Fax: 0651-185 02  |  E-post: slottegymnasiet@ljusdal.se |  Org nr: 212000-2320